A Városháza mint időzített bomba

A Városháza mint időzített bomba

Time Bomb With Analog Alarm Clock Royalty Free Stock-fotók, Képek és  Stock-fotózás. Image 146803109.

A budapesti Városháza természetesen. Az előzmény? Kézenfekvő értelmezések szerint a Fidesz közös listára akarja kényszeríteni az ellenzéket a választójogi törvény néhány nappal ezelőtti módosításával. A célja a lista összegyurcsányozása és MSZP-általi korrumpálása. A próbaüzem már zajlik a Városházán, ahol ugyanez az ellenzék összezárva kormányoz (ahogy teszi a legtöbb kerületben is) és vezetője (a főpolgármester) Orbán legvalószínűbb kihívója lesz 2022-ben. Az ellenzéki pártoknak összezárva lenni a Városházán a leendő közös miniszterelnökjelölttel kiváló alkalom Orbán számára az utóbbi inkompetenciájának és korrupt voltának bebizonyítására (értelemszerűen nem a tények mentén), amihez jól jönnek egyfelől a vírusra — és ha nem erre, akkor minden másra — fogott önkormányzati megszorítások, másfelől a 2013-14-ben Mesterházyval, majd 2017-ben Botka kipöckölésével már bizonyított MSZP-korifeusok és lézengő rittereiknek szolgálatai.

A minap többszázmilliós tenderen hirdetett ki győztesnek az MSZP-hez közeli tagokkal (elnök: a volt vagyonügynökségi vezető, Kamarás, FB-elnök a volt mszp-s államtitkár, Katona) telerakott BKV egy Leisztinger Tamás, régről ismert kétoldali oligarchához köthető céget. Másnap Karácsony egyik helyettese és legfőbb bizalmasa, Dorosz, távozott a hivatalából (hogy — úgymond — a kormányváltás ügyének szentelje az erejét, amit el is tudok hinni, szemben azzal a másik lehetőséggel, hogy épp a BKV okán rúgták ki), egy másik helyettese, a momentumos Kerpel-Fronius pedig ma átszervezéseket jelentett be a Városházán — nem egészen releváns indokkal, az offshore-cégek kiszorítását kilátásba helyezve, de a BKV-ről kiszivárgott információra reagálva. (Egy harmadik helyettes az MSZP-s Tüttő Kata, Leisztinger [volt] élettársa, aminek vagy van itt jelentősége, vagy nincs.) Karácsonyék összevonnak, megszüntetnek, szigorítanak. Remélem, az átszervezés egyik hatása az összes közbeszerzési eljárás jóváhagyásának odarendelése lesz Karácsony kabinetjéhez. Ellenkező esetben a városi tulajdonban lévő cégek MSZP általi korrumpálása (ahogy a BKV-nál is történt) — de ami a legfontosabb: a Karácsonyt célzó korrumpálása — folytatódni fog fideszes liaisonokkal, strómanokkal, zsarolásra vagy csak tanácsra.

A főpolgármesternek és a nevezett főpolgármester-helyetteseknek vélhetően vagy fogalmuk sem volt a készülő BKV-s döntésről, vagy nem tudták megakadályozni (ez utóbbit valószínűsíti, hogy van momentumos képviselet a cég igazgatóságában, tehát információjuk, az lehetett), ellenben a szocik és Gyurcsány keresztbemocskolják jövendőbeli közöslitás társaikat és posszibilis miniszterelnökjelöltjüket, és ezt fogják tenni a jövőben is. A Főpolgármesteri Hivatalban nyilván szervezeti változásokra van szükség, de félő, ez se fog segíteni ilyen koalíciós partnerekkel. A cégek fölötti városházi osztozkodás 2019 végén (Puch-közeli és a kádertemetőből visszahívott, megbízható elvtársakkal telehintve az igazgatóságokat és FB-ket), ami nélkül azonban nehezen lehetett volna megszervezni az új városvezetést, olyan időzített bombákat rejtett el Karácsony körül, hogy csak a felrobbantásuk ideje kétséges. De a nagyjuk 2022-ig fog.

Orbán mindent, de mindent megtesz a hatalma megőrzése érdekében. És még mindig nem értjük ennek a mondatnak a súlyát.

Facebook Comments