Varga “Saint-Just” Judit kérése a tisztelt ellenzékhez

Varga “Saint-Just” Judit kérése a tisztelt ellenzékhez

Mit mond el az Orbán-rendszer átalakulásáról Varga Judit miniszteri  kinevezése? - 444

“Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított” – ez az egyik pont, amin a kormány 2020. november 10-én, a dátumbélyegző szerint 23:59 perckor T/13679. számon benyújtott javaslatával módosítanák az egyes választási tárgyú törvényeket (.pdf).

Ez a törvényjavaslat — ha elfogadja az ogy. és a népképviselet mit nem fogadna el, ami Orbán udvarából javaslatként elékerül — praktikusan azt jelenti, hogy az ellenzéknek csak akkor van esélye nemhogy győzelemre, de indulni is 2022-ben, ha egyetlen országos listát állít és minden vk-ben egyetlen jelöltet.

Az előadó droid (Varga J.) és a főnöke — az akaratuk ellenére — talán megtették így azt a szívességet az impotens/kollaboráns magyar ellenzéki pártoknak, hogy ezentúl kénytelenek legyenek az egyetlen megmaradt megoldáson dolgozni: egy lista, egy jelölt, sőt így is kezdjenek viselkedni a nyilvánosságban.
.
Sőt. Ami azt illeti, semmi se indokolja — se a teljesítményük, se a különbözőségeik –, hogy ennyi ellenzéki párt legyen, mert így csak folyamatosan reprodukálják a Horthy-rendszer hegemonisztikus politikai képletét. Vissza kéne térni a Monarchia korabeli koncentráltabb pártrendszerhez, mindenkinek jobb lenne, ehhez persze az egók önfeláldozására volna szükség a nemzet érdekében, ami olyan ritka az utóbbi harminc év történetében, mint a fehér holló.
.
A pártvezetők és a pártok létezésében a megélhetésük okán érdekelt siserehad egy valamit árul el csak önmagáról, akármelyik alakulatot nézzük is: sokkal jobban érdekli őket a saját személyes sorsuk, mint az országé, ami önmagában nem lenne baj, ha ezt olyan hivatásban csinálnák, amiben nem ártanak közvetlenül millióknak (a diszfunkcionális viselkedésükkel), illetve a pártrendszer piacként működne, ahol viszonylag hamar ki lehet szűrni a (funkcionális) inkompetenciát. De a pártrendszer nem így működik (egyébként is kevés helyen működik így, de nálunk még sokkalta erősebb a kontraszelekció).
.
Ki hiszi már azt, hogy bármelyik pártvezetőre — nem említek neveket, de mindegyikre egytől-egyig igaz — olyan szüksége van ennek a népnek, mint egy falat kenyérre, mert ő az új… Adenauer, de Gaulle, Churchill, LBJ, de akárcsak Biden. Egyik se ilyen. Mindegyik tucatáru. Az egyetlen stratégiai mozdulatuk az lenne, ha a pártjaik beszüntetnék a tevékenységüket és együtt (meg másokkal) alapítanának egy új egységes ellenzéki pártot, aminek esélye lenne hatalomra jutni. Minimális eséllyel Orbán és baráti köre talán most ebbe az irányba hajthatja őket.
Facebook Comments