Az LMP dilemmájáról

Az LMP dilemmájáról

Schiffer a mai Népszabadságnak: “Különös tünete a közélet morális válságának, amikor azok vonják kétségbe, hogy le akarjuk váltani a jelenlegi rezsimet, akiknek „megköszönhetjük” Orbánék teljhatalmát és a szélsőjobb megerősödését. Egy tekintélyelvű rendszer nem a semmiből pottyan alá: a nyomor, a reménytelenség, a demokratikus intézmények hitelvesztése ágyaz meg neki. Épp ezért az LMP azzal szolgálja a kormányváltást, ha politikai otthont kínál azoknak, akik úgy akarják elküldeni a Fideszt, hogy nem a fideszes önkény előidézőitől várják a megváltást.”

Schiffer igaz meglátásból hamis következtetést von le. Az baloldali liberálisnak nevezett pártok és holdudvaruk kétségtelen bűneiből és utálatos jelenéből nem következik, hogy az LMP ne állhatna be egy Fidesz-ellenes választási koalícióba, ha már egyszer bevallottan le akarja váltani ezt a kormányt. Ha komolyan vesszük a saját szavait, Schiffer doktriner ideológusként, és nem politikusként gondolkodik. Összetéveszti a politikai moralitást a moralizálással, amit egyébként jól jelez, hogy a közélet “morális válságáról” beszél a politika moralitása helyett. Az utóbbi egy jóval ravaszabb és kényelmetlenebb kérdés, mint az unalmas balos válságozás. (A politika moralitását lecserélni a moralitás politikájára klasszikus balos hiba.) A politikai moralitás a politikai célok és a politikai elvek közötti alkalmas egyensúlyban alakul ki, ami időtől, helytől és politikai gyakorlattól függ — semmi esetre sem található meg a válságokból élő ideológusok kiskátéiban. A politikai moralitás megengedi a célok sorrendbe állítását, és ha Schiffer nem képes megküzdeni ezzel a feladattal, akkor vagy nem célja a Fidesz leváltása, vagy nem alkalmas politikusnak. A jelen körülmények között egyik esetben sincs helye egy ellenzéki párt élén.

Vagy ez mind nem igaz, hanem eltitkolja, pontosan miben reménykedik. És miben reménykedhet? Abban, hogy az LMP több szavazatot szerezhet azzal, ha függetlenként vág bele a választási harcba, mint ha elkötelezi magát az ún. baloldal mellett. Ha így van, miért nem erről beszél? Miért nem mondja ki? Nem értem, minek hazudni? És miért más ez a hazugság (miért más ez a politika), mint a hazugságban edződött nagy pártoké? Az alapelveik jelentette határokon belül (ezeket senki sem vitatja a pártban) vajon nem a szavazatmaximálás kérdésének kéne lennie a kongresszusuk valódi kérdésének ahelyett, hogy hetet-havat összehordanak demokráciáról meg platformokról? Vessék össze az A és a B verzió politikai esélyeit (indulni önállóan vagy az ellenzékkel), ami egy tisztán elemzői feladat, készüljenek fel a választott út megjárására, és a végén vagy elérik a céljukat, vagy nem. De legalább politikusok voltak. Más politikusok. Végre a valóságról beszéltek. Unikum lesz.

PS. Egy komment kapcsán: Tételezzük fel, hogy két rabló egy pisztolyért verekszik, amivel majd feltehetően kifosztják az utolsó élelmiszerboltot a városban. “Elegánsan” kimaradsz, és hagyod a várost esetleg éhen halni abban a reményben, hogy ezek kivéreztetik egymást, és a győztest majd levered, meg aztán egyik szarházi oldalán sem szívesen harcolsz, vagy inkább beszállsz az adok-kapokba, hogy — miközben össze is verhetnek — valami esélyed azért maradjon az események feltartóztatására? Melyik a ERKÖLCSÖSEBB döntés? Vitatható.  De minimálisan le lehet szögezni, hogy a politikai közegben egy politikai pártnak ab ovo nem erkölcsösebb elvszerűnek lenni, mint pragmatikusnak. Én amellett érveltem e posztban, hogy az LMP-nek a pragmatikus utat kell választani a saját és minden lehetséges szimpatizánsa érdekében, magyarán azt kell eldöntenie — ama határfeltétel mellett, hogy a Fidesz-kormányt le akarja váltani –, hogy a metafora szerint megzavarja-e legalább a rablókat, az egyiket ezért, hogy utóbb lecsukják, a másikat azért, hogy alkupozícióba kerüljön vele szemben a másik lecsukását követően az élelmiszerbolt üzemszerű működtetése érdekében, vagy kimarad a csetepatéból, az élelmiszerbolt sorsát arra a reményre bízza, hogy ő maga kellőképp megerősödik ahhoz, hogy a kifosztást egyedül meg tudja akadályozni, amikor a győztes rabló közelít majd a stukkerrel.

Facebook Comments