A baloldal ellen

A baloldal ellen

Gyurcsány legnagyobb hibája persze nem az őszödi beszéd, hanem az impotens kormányzása volt, amit ugyan a maga keresetlenségével bevallott, de beszéd ide, beszéd oda, a második miniszterelnöki ciklusában simán reprodukált. Mellesleg a beszéd az a tipikus fellengzős kirohanás volt, aminek se szeri, se száma az utóbbi évszázadok magyar politikatörténetében — sok szenvedély, kevés meagalapozott gondolat, még kevesebb végigvitt tett. De mindenekelőtt a bűnök, a bűnök… És a fickónak még ambíciói vannak.

A baloldalunkról sok mindent elárul, hogy ki vezeti azokat a “stratégiai műhelyeket”,amelyek a 2014-től tervezett kormányzást alapoznák meg. Yes, ugyanazok, akik 22 éve vezetik az MSZP-t. Azok, akik mindig is Orbán legnagyobb tőkéjét képezték, és akiknek köszönhetjük nagyjából, hogy Orbán most azt tehet, amit akar, mert:

1. 22 éve — hol szervezettebben, a Fidesszel is együttműködve, hol szabadcsapatokban — lopják a közvagyont, és azt hiszik, ezt bíróságon kell bizonyítania a magyar népnek. Nem, a magyar nép 2010-ben világosan közölte velük, mit gondol róluk, és hogyha egy részünk 2014-ben újra rájuk is fog szavazni, nem azért fogja tenni, mert nem ismeri a valós értéküket. Személyes szerencséjükre 2010 óta megváltoztak a tétek. A süllyedés új sebességet vett, Szekeres, Suchmann, Kis, Lendvai ma egy lovagias kor itt maradt hírnökeinek tűnnek. Ne feledjük, nem azok.  És közel sem biztos, hogy 2014-től minden verejtékük a modellértékű jogállamért fog hullani.

2. Sose értékelték sokra a civil társadalmat, a családokat, a kisvállalkozásokat, az önkormányzatiságot,  a társadalom kisebb közösségeit — szerintem még ma sincs fogalmuk arról, hogy ezek elmaradt fejlesztése hogyan járult hozzá ahhoz, hogy a magyar nép úgy csuklott össze Orbán attakja alatt, mint egy tehén a mészárszéken.

3. Tipikus balos populista gesztussal verték el — azon is bőven túl, amit elloptak — a meg nem keresett pénzek tömegét, ami most hivatkozási alapot nyújthat Orbán észbontó gazdaságpolikájához, tehát a szimbolikus hatása is beláthatatlan, miközben e hatást a bőrükön érzik a magyarok milliói. 

4. Értelmiségi holdudvaruk türelmetlenségét és fenhéjázását inkább bátorítva, mint csillapítva, nem tudtak vonzó alternatívát nyújtani a kulturális és ideológiai megosztottsággal szemben. A jobboldali szenvedélyekre és sérelmekre teljesen vakok  lévén Orbán karjaiba lökték a “polgári”, “nemzeti” értelmiség és a külhoni magyarság cseknem egészét.

5. A szótáraikból hiányoznak a következő szavak, tehát értelmezni sem tudják, és nem is próbálták soha értelmezni, viszont minden tettükkel és lélegzetükkel rombolták őket, amiért nem csoda, hogy ezek a szavak mit se jelentenek már a társadalom jó része számára: szolgálat, közjó, erkölcsiség, hitelesség, identitás, szorgalom, becsület — hirtelen csak ezek jutnak eszembe.

 Szóval mi a fészkes fene is az a demokratikus ellenzék? Ennyire semmi köze ne volna az alkotmányos jogállamnak az őt üzemeltetők matériájához? Miért is hoznának  létre igazságos intézményrendszert romlott karakterek?

Facebook Comments